Alfred Jönsson

Norra halland

Han var en flitig kyrkobesökare, och även sedd som en lärd man, tyst och försynt, men saklig och kunnig. Han har även skrivit flera psalmer. Han hade även ett litet lyte, han skakade på huvudet ju mer nervös han blev. Detta gjorde att han inte gärna ville föreläsa eller tala i offentliga sammanhang.

Han skrev hellre små berättelser och artiklar om det mesta, sakligt med en historisk riktighet, sände dem till Landsarkivet i Lund och Nordiska Museet i Stockholm. Efter föräldrarnas död 1924 flyttade Alfred till Lindomeby till en ca: 20 kvm stor stuga. Det var egentligen en snickare-verkstad med sovplats och spis, det var vanligt i Lindome att man hade ett separat snickerhus som såg ut på det sättet, sovplatsen kallades för “Tarre”.

När Alfred fick regelbundet samarbete med Dr Braun vid Landsarkivet i Lund, han var då i 65 års åldern, hyvlade han av hyvelbänken och polerade den blank och fint till ett stort skivbord, istället för verkstad blev stugan en skrivarestuga. Sedan skrev han, som han förmodligen velat göra i hela livet, på heltid. Han skrev små böcker som handlade om nästan allting i det dagliga livet i Lindome, det handlade om Lindomesnickeriet, smidet, andra yrken, åkerbruket, skogsbruk, brännvinsbränning, krogar och gästgiverir, vägar, kvarnar, länsmansämbete, postiljon och postväsen, den första bilen, flygmaskiner och vilocepeder, dialekter, kyrkan, skolväsen, jakt o skallgång, vargjakt m,m.

28 st handskrivna böcker förvaras i Lindome Hembygdsgilles arkiv. Av dessa har vi renskrivit och sammanställt häften i 6 delar som finns tillgängliga att köpa på Börjesgården. Kontakta någon i styrelsen.