Börjesgården

Norra halland

Börjesgården är en gård från 1600-talet, från en by som heter Torpet och låg ett par hundra meter öster om, den anstiftades av en som hette Börje Svensson och var ifrån en mantaslsgård som delades i fyra delar, alltså var Börjesgården 1/4 dels mantal.

Vid laga skiftet ca: 1850 flyttades gården till sin nuvarande plats, det finns gammla stockar i fähuset som är från 1600-talet. Sedan gick gården i arv fram till mittan av 1890-talet då blev det konkurs, då fick gården säljas till en som hette Bergkvist som delade av en bit mark ock byggde ett ställe som blev granngård till Börjesgården. Sedan såldes gården till syskonen Nilsson 1911. Syskonen Nilsson var från den gamla Börje Svenssons släkt.

Syskonen Nilsson fr,v Betty, Robert, Albert, Karl. Deras föräldragård hette Enekulla och låg granne ovanför Börjesgården så när dom köpte Börjesgården 1911 så blev det en ganska stor gård, syskonen brukade den tillsammans, Betty skötte hushållet, Robert som var yngst skötte jordbruket, Karl och Albert stod i verkstaden och snickrade, ny snickeriverkstad byggde man 1915, den hade tidigare varit i manhusets kök. Man gjorde vissa renoveringar i manhuset, man byggde om vagnsbodar och ett nytt hönshus Så med Enekulla och Börjesgård blev det ganska rejäl gård.Börjesgården idag är ungefär som en sekelskiftes-gård kan ha sett ut i Lindome runt sekelskiftet 1900.På bilden syskonen Nilsson fr,v Betty, Robert, Albert, Karl.